top of page

Limfärg!

  • Skribentens bild: Miriam
    Miriam
  • 12 apr.
  • 3 min läsning

Denna enkla inomhusfärg med otrolig kulöråtergivning och matt finish har använts sedan medeltiden, men är idag inte så vanlig. I detta inlägg vill jag ge lite extra plats på scen åt denna färgtyp som jag tycker väldigt mycket om.


Måla med limfärg?

Det första man bör tänka på är att limfärgen inte gillar vatten och beröring, då tackar den för sig och avviker. Den är därför inte lämplig i den typen av utrymmen, t.ex. en hall, ett kök eller badrum. Man bör heller inte måla feta eller högblanka ytor med limfärg. Däremot väldigt fin på lerklinade väggar och papp- och vävspända ytor. Tak är den absolut vanligaste ytan för limfärg idag. Limfärg funkar också utmärkt till olika dekorationer så som stänkmålning, handmålade ornament och schablonering.

Schablon i limfärg, del av mönster från Gysinge
Schablon i limfärg, del av mönster från Gysinge

Vad består limfärg av?

Limfärg består av krita, vatten, lim och, om kulör önskas, pigment. Ingredienserna är idag inte vidare dyra, eventuellt färgpigment om sådant önskas. En limfärg utan färgpigment blir bara helvit. De två vanligaste limmerna som används är animaliska och cellulosabaserade.


Limfärg på animaliskt lim

Den starkaste varianten av limfärg får man om animaliskt lim används i tillredningen. Huruvida man känner sig bekväm med att använda detta lim är en annan sak. Det är dessutom en mindre angenäm upplevelse att tillreda. Idag är det ett pulver eller små pärlor man behöver smälta i vattenbad - och det luktar inte gott. Blir det för upphettat tappar det i styrka, så där får man hålla ett öga på tempen. En limfärg på animaliskt lim blir ofta lite blankare i sin finish och kritar mindre. Egen upplevelse av denna limfärgsvariant är att den är lite kinkig att använda. Den stryks bäst lite ljummen på en yta som inte är för kall. När jag använt den har jag satt färgen i ett varmt vattenbad för att behålla rätt viskositet under arbetet och undvika att färgen gelatinerar. Denna limfärg är bra som grundfärg att måla dekor eller schablonera mönster med cellulosalimfärg på. Såklart är det också en absolut färskvara som bör förbrukas inom en vecka.


Limfärg på cellulosalim

Min favoritvariant! Cellulosa kommer från växtriket, introducerades på 1930-talet i limfärgssammanhang. Färgen blir svagare än den på animaliskt lim och inte lika spänningsbildande. Den är inte lika krånglig när det kommer till temperaturer och passar bra på varma ytor så som rörspisar. Också en färskvara i ouppmålat tillstånd! Men står sig lite längre än den animaliska varianten.

Nymålad kromoxidgrön limfärg.
Nymålad kromoxidgrön limfärg.

Att göra och måla med limfärg

Börja dagen innan du tänkt måla! Steg ett är nämligen att blötlägga rätt mängd krita och eventuella färgpigment i olika skålar. Limmerna måste också blötläggas. För att tillreda finns sedan en mängd olika recept att få tag i och man får såklart justera efter ytan man ska måla. Mindre mängder bryter jag till för hand. Beroende på om limfärgen är för stark eller svag kan olika fenomen uppstå. En bra limfärg sitter fint på ytan och kritar minimalt. Bra att ha med sig är att en pigmenterad limfärg ljusnar väldigt mycket. Har du därför tillrett en ganska mörkgrön kulör i vått tillstånd kan du förmodligen vänta dig en pastellig finish. Igen- testa innan på liten yta! När jag gör egen limfärg börjar jag med att blanda den blöta kritan med pigment för att få rätt nyans. Sedan tillsätter jag limmet, rör ut och stryker upp prover för att hitta rätt styrka. Vissa färgpigment kan vara knivigare än andra att få till en bra limfärg med.


En nyckel att ha med sig om man ska måla med limfärg är att man inte bör måla en stark limfärg ovanpå en svag; då riskerar man att den starkare drar bort den svagare från underlaget och allt krackelerar. Limfärgen ska påföras vått-i-vått, som bäst med en större moddlare eller plafondpensel. Färgen läggs på försiktigt- inget vidare tryck i penseln! Olika underlag kan vara lämpliga att behandla innan, t.ex. mycket sugande underlag. Det finns olika varianter för detta, också beroende på vad det är för underlag. En sprejflaska med vatten kan också vara bra att ha med sig när man ska köra igång.

Limfärg på testyta som torkar- observera hur den börjar ljusna!
Limfärg på testyta som torkar- observera hur den börjar ljusna!

Att limfärgen idag inte är så vanlig beror förmodligen just på att den kritar och är känslig för fukt och beröring. Men- å andra sidan finns flera hundra år gamla limfärgsmålningar kvar än idag och lyser i all sin prakt! Hållfasthet kanske kan ses på olika sätt… I kommande inlägg visar jag processen när jag gjorde ett eget dekorationsmålat väggfält i limfärg!

  • : hemqultur

© 2025 ME HemQultur

bottom of page